HISTORIEN OM CMH HELI-SKIING

En ung Österrikares drömmar i Kanadas alpina vildmark

Den unge Österrikaren Hans Gmoser emigrerade till Kanada i början av 1950-talet. Med väldigt lite pengar men med stora drömmar kom han att bosätta sig i det vackra området kring Klippiga bergen i British Columbia. Inspirerad av sin dröm och av sin erfarenhet som skid- & klättringsguide, bildade Hans 1957 Canadian Mountain Holidays – CMH. Hans kom att leda tusentals skidåkare och klättrare på spännande bergsturer i en oslagbar vildmarksnatur.

Hur föddes begreppet helikopter-skidåkning?

Efter flera år av Ski-touring med Hans i spetsen, föddes en idé av några av Hans skidgäster, en idé som aldrig hade testats av någon annan i världen. Med helikopter skulle skidgästerna kunna komma upp till flera otillgängliga områden varje dag för fantastisk utförsåkning i orörd snö. Hans började använda sig av helikoptrar 1965 för att transportera entusiastiska skidgäster upp till topparna i Bugaboo Mountains. Begreppet helikopter-skidåkning ”Heli-Skiing” föddes och blev en omedelbar succé. Efter klassikern och den första lodgen i Bugaboos växte efterfrågan på dessa skidäventyr och snart började nästa lodge att projekteras, Cariboo lodge. Efter denna byggdes flera lodger, bekväma och trevliga små ”alphotell” och idag är CMH…

Världens största arrangör av helikopter-skidåkning

Från en ung Österrikares dröm, genom en enkel och anspråkslös början med ett litet bergsguideföretag, har Canadian Mountain Holidays – CMH idag utvecklats till världens största heliskiföretag.