Bild 1

Text: Mårten Pettersson

ROKO KOEL Han är fjärde generationens bergsguide och heliskiguide. Hans gäster kan inte åka lössnö men på en vecka förvandlar han dem till experter i den kanadensiska pudersnön.

När jag är i Kanada och åker helikopterskidåkning i the Adamants finns där en annan grupp åkare som verkar ha lite problem. De simmar på magen i den närmast bottenlösa pudersnön. Vi som är i den snabbaste gruppen åker varv på varv förbi dessa hopplösa fall som tar sig ner 100 fallhöjdsmeter under tiden som vi åker 1 000 och dessutom hinner lyftas upp i en helikopter. Mitt bland dessa snögubbar står en nästan två meter lång kille med Calgary Flames hockeytröja på överkroppen och ropar glada tillrop. Det är Roko Koel och han har hand om Powder Program hos världens största heliskioperatör CMH. Man kan säga att hans gäster är nybörjare i heliskisammanhang. Tio gäster åt gången som han med en ängels tålamod lär åka lössnö under en vecka..

Läs vidare

Kontakta CMH Nordic