Bild 5

Ord og bilder: Erlend Sande

Er det virkelig mulig at verdens beste pudderkjøring foregår sammen med amerikanske bestefedre på utleieski?

– Dette er den viktigste tingen, så derfor skal vi øve om og om igjen: Dere trykker tre ganger, for å slå enheten over på søk. Hvis dere gjør det, er dere en del av redningsoperasjonen, hvis ikke, er dere en del av ulykken. Dan Griffith har vært heliskiguide i 25 år og vet hvordan han skal spissformulere seg. Canadian Mountains Holidays er verdens største heliskiselskap, og vi har vært gjennom verdens grundigste sikkerhetsbrief før vi skal ut og fly. Bell-helikopteret har plass til 10 personer. Vi har hilst på skikompisene våre for de neste fire dagene, godt voksne amerikanere, flere av dem i heldresser fra forrige gang slike plagg var på moten. Vi stikker oss ut på de fleste vis, vi er yngre, blakkere og vi insisterer på å lempe våre egne ski om bord i skikurven, i stedet for utleieskiene som er inkludert i pakkeprisen.

– Det funker sånn at jeg kjører først, og så følger dere på. Hold et øye med kompisen! Så er vi i gang. Guiden Dan, som også har klatret Seven Summits på ett år, svinger nedover i rytmiske kortsvinger. Gjengen følger etter, kloss inntil sjefens spor, men uten å krysse det. Det er displinert pudderpumping. Ingen kjører seg vill i skogen. Og vi sparer snø, slik neste gruppe kan finne sin usporede snø, femti meter til side for vårt spor.

Les hele artikkelen

Kontakta CMH Nordic